- 1 κιλό χοιρινό μπούτι σε μερίδες
- 300 γραμμάρια κριθαράκι χοντρό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 50 ml κόκκινο κρασί
- 200 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
- 800 γραμμάρια ζεστό νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- τριμμένο κεφαλοτύρι
Γιουβέτσι με χοιρινό μπούτι
Πλένουμε το κρέας. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το κρέας στο τηγάνι και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και όταν μαραθούν ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί ώσπου να μαλακώσει για περίπου 1,5 ώρα. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα πήλινο σκεύος, προσθέτουμε το κριθαράκι και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό ώστε να είναι σκεπασμένο το κριθαράκι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Μυστικό : καλό είναι να σβήσουμε τη φωτιά πριν στεγνώσει το φαγητό επειδή το κριθαράκι όσο κάθεται συνεχίζει να τραβάει υγρά κι έτσι θα μας κολλήσει. Καλύτερα λοιπόν να το σβήσουμε ενώ έχει ακόμα νερό μέσα.
Καλή σας όρεξη!