- 200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 1 λίτρο νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 130 γρ. ζάχαρη καστανή ή 180γρ. μέλι
- 100 γραμμάρια σουσάμι
- 25 γραμμάρια κουκουνάρι
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 80 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 80 γρ. σταφίδες ξανθές
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες
Σιτάρι με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (κόλλυβα)
Βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ με νερό που να το σκεπάζει και το αφήνουμε να μουλιάσει για 12 ώρες. Έπειτα το ξεπλένουμε πολλές φορές με άφθονο νερό και το βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το νερό και το αλάτι να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Πρέπει να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι του σταριού αλλά να κρατάνε και να μην ανοίξουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε το σουσάμι και το κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε το σιτάρι από τη φωτιά και το στραγγίζουμε καλά. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μέλι ή τη ζάχαρη, την κανέλα, τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες. Μοιράζουμε τα κόλλυβα σε μικρά πιάτα ή μπολ και σερβίρουμε. Αν θέλουμε το βάζουμε κλειστό στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
Καλή σας όρεξη!