- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 αυγό
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 30 γραμμάρια κονιάκ
- 2 κάψουλες σκόνη βανίλιας
- 1 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
- 150 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή γ.ό.χ.
- Για επάλειψη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.σ. νερό
Σμυρνέικα κουλουράκια
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού το κονιάκ τις βανίλιες και τη μαστίχα. Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και το προσθέτουμε κι αυτό στο μίγμα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σιγά σιγά το προσθέτουμε κι αυτό και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή χωρίς να κολλάει. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Κόβουμε μπαλάκια περίπου 30 γραμμάρια το καθένα και πλάθουμε τα κουλουράκια στο παραδοσιακό σμυρνέικο σχήμα. Τα αραδιάζουμε σε ταψιά όπου έχουμε βάλει λαδόχαρτο. Σε ένα μπολ διαλύουμε τον κρόκο του αυγού στο νερό και αλείφουμε καλά τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσουν εντελώς φυλάμε τα κουλουράκια σε αεροστεγές δοχείο μεταλλικό ή γυάλινο.
Καλή σας όρεξη!