- Για τα μπισκότα
- 150 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
- 120 γραμμάρια ζάχαρη μαύρη
- 400 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. σκόνη κανέλας
- 1/2 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
- 1/4 κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
- 1 κ.σ. πετιμέζι
- 1 αυγό
- Για τη ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα
- 20 γραμμάρια ζελατίνη σε σκόνη
- 50 γραμμάρια νερό
- 500 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 1/2 κούπα γλυκόζη
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- χρώματα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα ( gingerbread cookies ) με ζαχαρόπαστα
Για τα μπισκότα : χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό με το πετιμέζι. Προσθέτουμε στο βούτυρο σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το αυγό με το πετιμέζι και ζυμώνουμε. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο και ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκ. Κόβουμε τα μπισκότα με κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια. Απλώνουμε τα μπισκότα σε ένα ταψιά όπου έχουμε βάλει λαδόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς Kελσίου για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν. Για τη ζαχαρόπαστα : ρίχνουμε την άχνη σε μια λεκανίτσα. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το νερό και σκορπάμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να φουσκώσει. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και τη βανίλια. Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Ρίχνουμε το μίγμα στην άχνη και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί τελείως η άχνη και να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλη άχνη ώστε να μην κολλάει. Όση ζαχαρόπαστα δεν χρωματίσουμε την τυλίγουμε αμέσως με μεμβράνη. Αυτό το κάνουμε για να μην πάρει αέρα και ξεραθεί. Χωρίζουμε την υπόλοιπη σε μερίδες και τις χρωματίζουμε όπως θέλουμε. Τις τυλίγουμε και αυτές σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν ώσπου να τις χρησιμοποιήσουμε. Όταν κρυώσουν τα μπισκότα τα διακοσμούμε : ανοίγουμε φύλλο με τη ζαχαρόπαστα και κόβουμε σχέδια με κουπ πατ. Αλείφουμε τα μπισκότα με λίγο νερό για να κολλήσουμε τα σχέδια ζαχαρόπαστας.
Καλή σας όρεξη!