- 350 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 150 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 750 γραμμάρια ζωμό λαχανικών χλιαρό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 μελιτζάνα μαύρη μέτρια σε κυβάκια
- 1 κολοκυθάκι μέτριο σε κυβάκια
- 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
- 300 γραμμάρια ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Αλμυρός καλοκαιρινός χαλβάς
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 50 γραμμάρια ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι και την πιπεριά. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κάπου κάπου τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αδειάζουμε το μίγμα των λαχανικών σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι με το κουκουνάρι ώσπου να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αργά αργά με μια κουτάλα το ζωμό λαχανικών και το μίγμα λαχανικών. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ο χαλβάς να πήξει. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Μεταφέρουμε το χαλβά σε μια φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με ντοματοσαλάτα.
Καλή σας όρεξη!