- 1500 γραμμάρια μοσχάρι (χτένι ή σπάλα) σε μερίδες
- 500 γραμμάρια κριθαράκι χοντρό
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- 1500 γραμμάρια ζωμό λαχανικών ζεστό
- 300 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- τριμμένο κεφαλοτύρι
- ρίγανη αποξηραμένη
Γιουβέτσι με μοσχαράκι
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Βάζουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και όταν μαραθούν προσθέτουμε το κρασί. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, την κανέλα, τη δάφνη, την πάπρικα, τη ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι. Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί ώσπου να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα πήλινο σκεύος ή γάστρα. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε για 1 λεπτό το κριθαράκι. Το προσθέτουμε στη γάστρα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό ζεστό ώστε να έχει αρκετά υγρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το γιουβέτσι από το φούρνο προτού ρουφήξει εντελώς τη σάλτσα. Σερβίρουμε το γιουβέτσι με τριμμένο κεφαλοτύρι και ρίγανη.
Καλή σας όρεξη!