- Για τις πέννες
- 500 γραμμάρια πέννες
- νερό
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- Για τις πιπεριές
- 3 πιπεριές κόκκινες σε καρέ
- 3 πιπεριές πράσινες σε καρέ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 60 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια λευκό κρασί
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό
- 60 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 150 γραμμάρια τυριά τριμμένα (γραβιέρα, κασέρι, πεκορίνο κλπ)
Πέννες με πιπεριές ογκρατέν
Για τις πέννες : σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πέννες. Βράζουμε τις πέννες για όσο χρόνο αναφέρεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τις πέννες στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (πυρίμαχο ή ταψί).
Για τις πιπεριές : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα μισά από τα τυριά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί με τις πέννες.
Για τη μπεσαμέλ : στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.
Για τη συναρμολόγηση : απλώνουμε τη μπεσαμέλ στις πέννες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!