- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- γλυκάνισο τριμμένο
- ροζ πιπέρι τριμμένο
- μαύρο πιπέρι τριμμένο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 2 κ.σ. ηλιόσπορο
- 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο και ό,τι άλλο μας αρέσει
- 160 γραμμάρια νερό
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
- 20 γραμμάρια μέλι
Πολύσπορα κριτσίνια με γλυκάνισο
Σε ένα μπολ (ή στο μπολ της κουζινομηχανής) βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το γλυκάνισο, τα πιπέρια, και τους σπόρους (σουσάμι, ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο κλπ). Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι. Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή και να μην κολλάει. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο για 5 ημέρες. Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών. Με ένα ροδάκι κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες μακρόστενες ή τετράγωνες. Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για άλλα 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε γυάλινο ή αλουμινένιο δοχείο με καπάκι. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, μπορούμε αφού κρυώσουν να τα ξαναψήσουμε στον αέρα για άλλα 15-20 λεπτά (ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε).
Καλή σας όρεξη!