- Για τη μαγειρίτσα
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα
- 12 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (χωριστά το λευκό από το πράσινο μέρος)
- 10 φύλλα μαρουλιού χοντροκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 120 γραμμάρια ρύζι γλασσέ
- 2 λίτρα νερό ή ζωμό λαχανικών ζεστό
- 2 φύλλα δάφνης
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- άνηθο ψιλοκομμένο
Μαγειρίτσα
Πλένουμε τη συκωταριά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και όταν ζεσταθεί βάζουμε μέσα τη συκωταριά. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να ζεματιστεί για 15 λεπτά. Ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται και την αφαιρούμε σε ένα σκεύος. Όταν κρυώσει η συκωταριά την ψιλοκόβουμε. Πετάμε το νερό που έβρασε η συκωταριά. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη συκωταριά και τα φύλλα δάφνης. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ζωμό ή νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει η μαγειρίτσα για 30 λεπτά. Μετά τα 30 λεπτά προσθέτουμε το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και το μαρούλι. Επίσης πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε κι αυτό στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτουμε τον άνηθο. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο : σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και χτυπώντας προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού. Αποσύρουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και τη ρίχνουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνουμε όλο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ζωηρά. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό μέχρι να ζεσταθεί ξανά ανακατεύοντας και σβήνουμε τη φωτιά. Προσέχουμε να μην παραζεσταθεί και βράσει ώστε να μην ψηθεί το αυγό. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα με ψιλοκομμένο άνηθο και αλατοπίπερο κατά βούληση.
Καλή σας όρεξη!