- Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 σελινόριζα ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό ξηρό
- 100 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 150 γραμμάρια αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 2 κ.σ. ρίγανη φρέσκια ή αποξηραμένη
Πίτα του βοσκού
Για τον πουρέ πατάτας : πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με τον πολτοποιητή πατάτας. Προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
Για τη γέμιση : ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά σπάζοντάς τον σε τρίμματα ώστε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το σέλερι και το καρότο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι. Σκεπάζουμε τον κιμά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 30 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε τον αρακά και τη ρίγανη.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε τον κιμά. Απλώνουμε τον πουρέ πατάτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!