- 1 κιλό παντζάρια (βολβούς και φύλλα)
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 40 γραμμάρια χυμό λεμονιού
- αλάτι
Παντζαροσαλάτα βραστή
Ξεχωρίζουμε τους βολβούς από τα κοτσάνια και τα φύλλα. Για τη σαλάτα κρατάμε τους βολβούς και τα φύλλα. Βάζουμε μπόλικο νερό σε βαθιά κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε προσεκτικά τους βολβούς. Όταν αρχίσει να βράζει καλά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τους βολβούς να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Τρυπάμε με πιρούνι να δούμε αν είναι έτοιμοι. Σ΄αυτό το σημείο προσθέτουμε τα φύλλα ώστε να μαλακώσουν κι αυτά αλλά να κρατάνε. Αφαιρούμε τους βολβούς και τα φύλλα από την κατσαρόλα. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε φέτες τους βολβούς. Σερβίρουμε σε σαλατιέρα τους βολβούς μαζί με τα φύλλα. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αν δεν καταναλωθεί όλη η σαλάτα, τη φυλάμε στο ψυγείο χωρίς αλάτι και λαδολέμονο. Σερβίρουμε μαζί με τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού (βλ. συνταγή).
Καλή σας όρεξη!