- 200 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 25 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 80 γραμμάρια ζάχαρη
- 70 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 βανίλια
- 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- Για την επικάλυψη 1
- μαρμελάδα
- Για την επικάλυψη 2 ( γλάσο σοκολάτας )
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος
- 6 κ.σ. γάλα εβαπορέ
- Για την επικάλυψη 3 ( γλάσο λευκής σοκολάτας )
- 100 γραμμάρια λευκή κουβερτούρα
- 6 κ.σ. γάλα εβαπορέ
- Για την επικάλυψη 4 ( γλάσο χρωματιστό )
- 100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- μερικές σταγόνες νερό βρασμένο κρύο
- χρώματα ζαχαροπλαστικής
- τρούφα σοκολάτας
- τρούφα χρωματιστή
Ντόνατς στο φούρνο με διάφορες επικαλύψεις
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε στο μπωλ τα αυγά χτυπημένα και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη βανίλια. Ρίχνουμε το μίγμα αλευριού στο μίγμα μαγιάς και ανακατεύουμε. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας σχετικά σφιχτός χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο για 1 ώρα να φουσκώσει. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για ντόνατς με 12 θήκες και μοιράζουμε το μίγμα έτσι ώστε να γεμίσουν οι θηκούλες στο μισό. Ψήνουμε τα ντόνατς σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 200 βαθμούς για 6 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για άλλα 6 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φόρμα και συνεχίζουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη. Μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ντόνατς τα βουτάμε σε όποια επικάλυψη και τρούφα μας αρέσει. Εναλλακτικά τα πασπαλίζουμε απλώς με άχνη ζάχαρη. Ή όσο είναι ζεστά τα αλείφουμε με νερό και τα βουτάμε σε ζάχαρη. Για τις επικαλύψεις 2 και 3 λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί μαζί με το γάλα. Για την επικάλυψη 4 ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με όσες σταγόνες νερό και χρώμα χρειάζεται ώστε να πετύχουμε ένα ημίρευστο γλάσο.
Καλή σας όρεξη!