- Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια μανιτάρια agaricus σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150 γραμμάρια ζαμπόν σε κυβάκια
- 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος light
- 2 κρόκους αυγών
- πιπέρι μαύρο
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Πίτα του βοσκού με μανιτάρια
Για τον πουρέ πατάτας : πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με τον πολτοποιητή πατάτας. Προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε τον πουρέ σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Για τη γέμιση : σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα για περίπου 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο σκεύος με τον πουρέ προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ζαμπόν και τη μισή γραβιέρα. Πατάμε ελαφρά να ενωθούν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος, το λευκό πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το φαγητό και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Καλή σας όρεξη!