- Για τη ζύμη :
- 50 γραμμάρια νωπή μαγιά
- 120 γραμμάρια χλιαρό νερό
- 110 γραμμάρια γάλα
- 2 αυγά
- 120 γραμμάρια ζάχαρη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1,5 κ.γ. κάρδαμο
- 2,5 κ.γ. μαχλέπι
- 675 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- μια πρέζα αλάτι
- 140 γραμμάρια βούτυρο
- Για τα καραμελωμένα κάστανα :
- 125 γραμμάρια κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. νερό
- 120 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομματάκια
- Για την κρέμα κάστανου :
- 250 γραμμάρια κάστανα βρασμένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 γραμμάρια νερό
- 1 σταγόνα εσάνς βανίλιας
- 1 κ.σ. κονιάκ
Βασιλόπιτα τσουρέκι με σοκολάτα και καραμελωμένα κάστανα
Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
1) Για τη ζύμη:
Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, τα 100 γραμμάρια από τη ζάχαρη και τα 40 γραμμάρια από το αλεύρι. Αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για μισή ώρα. Χτυπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο. Λιώνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε τη μαγιά με το υγρό μείγμα και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Ρίχνουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε ώσπου να το πιει η ζύμη. Αφήνουμε σε μεγάλη λεκάνη για μια ώρα σκεπασμένο να διπλασσιαστεί.
2) Για τα καραμελωμένα κάστανα:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και τα κάστανα και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε τα κάστανα να κρυώσουν.
Όταν η ζύμη φουσκώσει τη χωρίζουμε στα δυο και σε μια βουτυρωμένη φόρμα με σούστα αδειάζουμε τη μισή. Απλώνουμε τα καραμελωμένα κάστανα την κουβερτούρα και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
3) Για την κρέμα κάστανου:
Βράζουμε τα κάστανα με νερό που τα σκεπάζει και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν τελείως για 40 λεπτά περίπου. Τα ξεφλουδίζουμε και τα πολτοποιούμε. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα κάστανα και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε περίπου για 20 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα και κρυώσει απλώνουμε την κρέμα κάστανου και στολίζουμε.
Καλή Χρονιά!
Καλή σας όρεξη!