- Για τη βάση τάρτα
- 125 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 αυγό
- Για την κρέμα λεμονιού
- 600 γραμμάρια χυμό από λεμόνια και λάιμς
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- ξύσμα από 2 λεμόνια ή λάιμ
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 50 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 4 κρόκους αυγών
- 1 πρέζα αλάτι
- Για τη μαρέγκα
- 4 ασπράδια αυγών
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Λεμονόπιτα ή τάρτα λεμονιού με μαρέγκα ( lemon pie )
Για τη βάση : τρίβουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη με το βούτυρο για να γίνει ένα ψιχουλιαστό μίγμα. Προσθέτουμε το αυγό και το ξύσμα λεμονιού και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στο ψυγείο. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 35 εκ. και απλώνουμε τη ζύμη. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και τη σκεπάζουμε με λαδόχαρτο. Πάνω στο λαδόχαρτο βάζουμε κεραμικά βαρίδια που βοηθούν στο να μη φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά.
Για την κρέμα λεμονιού : βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το χυμό λεμονιού και λάιμ, το ξύσμα και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε. Ταυτόχρονα χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους αυγών με το κορν φλάουρ και το αλάτι. Προσθέτουμε στους κρόκους λίγο από το ζεστό χυμό και ανακατεύουμε ζωηρά. Μεταφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο χυμό. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε την κρύα τάρτα με την κρέμα.
Για τη μαρέγκα : χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το λεμόνι, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να πήξουν και να στέκονται. Προσθέτουμε τη μαρέγκα πάνω από την κρέμα λεμονιού. Ψήνουμε αμέσως τη λεμονόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Όταν κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο και την καταναλώνουμε σε 2-3 ημέρες.
Καλή σας όρεξη!