- Για το μπισκότο
- 350 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 1/4 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
- 1/4 κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
- 1/2 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
- 2 κ.γ. σκόνη κανέλας
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
- 120 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. πετιμέζι
- 1 αυγό
- Για την κόλλα
- λευκή ζάχαρη
- Για το γλάσο διακόσμησης
- 1/2 κιλό άχνη ζάχαρη
- νερό
- χρώματα ζαχαροπλαστικής
- Για τη διακόσμηση
- διάφορες καραμέλες
- διάφορα ζαχαρωτά
- ό,τι άλλο μας αρέσει
Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε χώρια τα στερεά υλικά. Χτυπάμε το αυγό με το πετιμέζι. Προσθέτουμε στον κάδο τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο βούτυρο. Προσθέτουμε το αυγό με το πετιμέζι και ζυμώνουμε. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατοστό. Κόβουμε τα μπισκότα με κουπ πατ ή πατρόν για το μπισκοτόσπιτο. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη μέχρι να σκουρύνει και να γίνει καραμέλα. Κολλάμε προσεκτικά τα κομμάτια του μπισκοτόσπιτου (προσοχή γιατί καίει). Αφήνουμε το μπισκοτόσπιτο να στεγνώσει. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με ελάχιστο νερό ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο. Με το γλάσο αυτό διακοσμούμε το μπισκοτόσπιτο όπως μας αρέσει. Αν θέλουμε κρατάμε στην άκρη λίγο γλάσο και το χρωματίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Καλή σας όρεξη!