- Για το κουνουπίδι
- 1 κιλό κουνουπίδι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 6 φέτες αλλαντικό γαλοπούλα ψητή
- 50 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
- πιπέρι μαύρο
- μπούκοβο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 750 γραμμάρια γάλα αγελαδινό ζεστό
- 70 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 70 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά χτυπημένα
- λευκό πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Κουνουπίδι ογκρατέν
Για το κουνουπίδι : πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε φουντίτσες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κουνουπίδι. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεματιστεί για 5 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Αλατοπιπερώνουμε και σκορπάμε τις φέτες ψητής γαλοπούλας. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και το προσθέτουμε στο κουνουπίδι.
Για τη μπεσαμέλ : βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε σκορπίζοντας το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε πιπέρι λευκό, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας ζωηρά με ένα σύρμα. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από το κουνουπίδι. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο regato. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!