- 1 μεγάλο άσπρο λάχανο όχι σφιχτό
- 3 κρεμμύδια τριμμένα
- 1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 500 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- 6 κ.σ. ψιλοκομμένο μαιντανό
- 540 γραμμάρια ζεστό νερό
- χυμό από 2 λεμόνια
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Λαχανοντολμάδες με ρύζι
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Αφαιρούμε τα εξωτερικά πρώτα φύλλα από το λάχανο και μόλις βράσει το νερό το βουτάμε μέσα στην κατσαρόλα. Όταν μαλακώσουν τα έξω φύλλα το βγάζουμε και τα αφαιρούμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να αφαιρέσουμε όλα τα φύλλα. Από τα φύλλα κόβουμε το εσωτερικό τρίγωνο σκληρό κομμάτι κα τα χωρίζουμε στα δυο με το μαχαίρι. Ανακατεύουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το λάδι, το ένα λεμόνι και τα μυρωδικά. Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά όχι εμφανίσιμα ή σκισμένα φύλλα. Παίρνουμε κουταλιές από τη γέμιση και τυλίγουμε τους ντολμάδες. Τους αραδιάζουμε κυκλικά στην κατσαρόλα και από πάνω τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το δεύτερο λεμόνι και το νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
Καλή σας όρεξη!