- 450 γραμμάρια φύλλο Βηρυτού
- 100 γραμμάρια βούτυρο για το άλειμμα
- 1200 γραμμάρια γάλα
- 80 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 160 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 3 αυγά χτυπημένα
- 1 λωβό βανίλιας
- Για το σιρόπι
- 250 γραμμάρια νερό
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 λωβό βανίλιας
Γαλακτομπούρεκο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα σποράκια από τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε τα αυγά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Λιώνουμε το βούτυρο. Απλώνουμε τα φύλλα και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα μισά φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί. Απλώνουμε την κρέμα και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράσσουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό βράζουμε για 5 λεπτά το σιρόπι μαζί με τον άδειο λωβό της βανίλιας και το περιχύνουμε.
Καλή σας όρεξη!