- 1500 γραμμάρια μπούτι χοιρινό σε μερίδες
- 500 γραμμάρια κριθαράκι χοντρό
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γραμμάρια κρασί κόκκινο ξηρό
- 200 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
- 1500 γραμμάρια νερό ζεστό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- τριμμένο κεφαλοτύρι
- ρίγανη αποξηραμένη
Γιουβέτσι με χοιρινό μπούτι
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε το κρέας στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και όταν μαραθούν προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί. Περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, την κανέλα, τη δάφνη, την πάπρικα και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά να σιγοψηθεί το κρέας ώσπου να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα πήλινο σκεύος ή ταψί. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό να λαδωθεί. Το προσθέτουμε στο ταψί μαζί με πιπέρι και αλάτι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό ώστε να είναι σκεπασμένο το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το γιουβέτσι από το φούρνο προτού ρουφήξει εντελώς τη σάλτσα. Σερβίρουμε το γιουβέτσι με τριμμένο κεφαλοτύρι και ρίγανη.
Καλή σας όρεξη!