- 150 γραμμάρια καρύδια
- 150 γραμμάρια αμύγδαλα
- 150 γραμμάρια φουντούκια
- 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 62 γραμμάρια νερό
Καραμελωμένοι ξηροί καρποί (τραγανό παστέλι με ξηρούς καρπούς)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 150 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα ταψί τοποθετούμε λαδόχαρτο και απλώνουμε πάνω τα αμύγδαλα τα καρύδια και τα φουντούκια. Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς για 15 λεπτά. Ο σκοπός είναι να στεγνώσουν από την υγρασία τους χωρίς να ψηθούν πολύ. Αφήνουμε τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Απλώνουμε στο λαδόχαρτο το μίγμα και το αφήνουμε για μερικές ώρες. Όταν σταθεροποιηθεί το παστέλι το σπάμε σε κομμάτια όποιου μεγέθους θέλουμε. Με το παστέλι από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς γαρνίρουμε παγωτά, κρέμες, τούρτες και φυσικά τα τρώμε και σκέτα ή συνοδεύουμε κάποιο ποτό.
Καλή σας όρεξη!