- Για τη ζύμη
- 240 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 50 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- 3 κ.γ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 680 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- Για τη γέμιση
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη
- 125 γραμμάρια κάστανα βρασμένα και κομμένα στη μέση
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. νερό
- Για επικάλυψη
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα
- μερικά μαρόν γλασέ ή γλυκό του κουταλιού κάστανο
Κορμός τσουρέκι με κάστανα και σοκολάτα
Για τη ζύμη : όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και δουλεύοντας προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη και ξεκολλάει από τα τοιχώματα τη βάζουμε σε μεγάλο σκεύος και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να διπλασσιαστεί.
Για τα καραμελωμένα κάστανα : σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και τα κάστανα και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε τα κάστανα να κρυώσουν. Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ένα ταψί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 φύλλα και απλώνουμε την τριμμένη κουβερτούρα και τα καραμελωμένα κάστανα. Τυλίγουμε σε ρολά και τα αφήνουμε για άλλη 1 ώρα στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα ρολά. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και όταν κρυώσουν τα ρολά τα περιχύνουμε. Γαρνίρουμε με τα μαρόν γλασέ.
Καλή σας όρεξη!