- 6 μεγάλες ή 10 μικρές ντομάτες ώριμες και ξεφλουδισμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 σελινόριζα χοντροκομμένη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γραμμάρια νερό ζεστό
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. τριμμένους σπόρους κόλιανδρου
- ρίγανη αποξηραμένη
- θυμάρι αποξηραμένο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- φρέσκο βασιλικό για το σερβίρισμα
Ντοματόσουπα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη σελινόριζα. Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε ελαφρά για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Στη συνέχεια δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες το νερό και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη την πάπρικα και τον κόλιανδρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, το σαφράν, τη ρίγανη και το θυμάρι. Πολτοποιούμε τη ντοματόσουπα με το ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε ζεστή με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό. Φυσικά μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με σπιτικά κρουτόν (βλ. συνταγή).
Καλή σας όρεξη!