- Για τη σάλτσα κιμά
- 750 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό
- 300 γραμμάρια τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 70 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 750 γραμμάρια γάλα αγελαδινό χλιαρό
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- λευκό πιπέρι
- αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
- Για τη συναρμολόγηση
- 500 γραμμάρια λαζάνια (βλ.συνταγή)
- 300 γραμμάρια τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι)
Χειροποίητα λαζάνια με κιμά
Για τον κιμά : σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει. Με μια ξύλινη κουτάλα σπάμε τον κιμά σε μικρά κομματάκια για να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το μαϊντανό.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και σκορπίζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρει χρώμα το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σάλτσα να πήξει και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και αλάτι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό.
Για τη συναρμολόγηση : σε ένα ταψί απλώνουμε λίγη σάλτσα κιμά και καλύπτουμε με λαζάνια (βλ.συνταγή) και τυριά. Συνεχίζουμε με στρώσεις κιμά, μπεσαμέλ, τυριά και λαζάνια μέχρι να τελειώσουμε με κιμά και μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη!