- 300 γραμμάρια ανάμικτα όσπρια (φακές κόκκινες, φακές ψιλές, ρεβύθια, φασόλια άσπρα, φασόλια κόκκινα, φασόλια μπαρμπούνια, φασόλια μαυρομάτικα, γίγαντες άσπροι, γίγαντες μαύροι, ροβίτσα, φάβα κίτρινη, φάβα πράσινη, σιτάρι )
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 4-5 φύλλα σέλινο ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο
- κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό από 1 λεμόνι
Οσπριάδα ή πολυσπόρι (σούπα με ανάμικτα όσπρια)
Βάζουμε τα όσπρια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα αρκετό νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και πετάμε το νερό. Προσθέτουμε τα λαχανικά και φρέσκο ζεστό νερό που να τα καλύπτει καλά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να χυλώσει η σούπα. Στο τέλος βάζουμε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και σερβίρουμε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Καλή σας όρεξη!