- Για τις αχιβάδες
- 500 γραμμάρια ζυμαρικά αχιβάδες
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- Για τα μπαλάκια από κιμά
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. κρασί κόκκινο ξηρό
- 300 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- κεφαλοτύρι τριμμένο
Αχιβάδες με μπαλάκια από κιμά
Για τα μπαλάκια από κιμά : σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
Για τη σάλτσα ντομάτας : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μπαλάκια από κιμά και προσεκτικά τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, την πάπρικα, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά.
Για τις αχιβάδες : βράζουμε τις αχιβάδες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. Τις αδειάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.
Για το σερβίρισμα : σερβίρουμε τις αχιβάδες με τη σάλτσα ντομάτας και μπαλάκια κιμά. Αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.
Καλή σας όρεξη!