- Για το φύλλο
- 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 380 γραμμάρια νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μαγιά ξερή
- 1 κ.γ. αλάτι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- Για τη γέμιση
- 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο
- 4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
- 1 κ.γ. σκόνη κανέλας
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Κρεατόπιτα
Για το φύλλο : σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο όσο αλεύρι χρειάζεται και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες, τις αλευρώνουμε και τις σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για μια ώρα.
Για τη γέμιση : κόβουμε το κρέας σε μικρές μπουκιές. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κρέας μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοψηθεί το κρέας για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Πλένουμε το ρύζι μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Κόβουμε το κρέας σε ψιλά κομματάκια. Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Για τη συναρμολόγηση : προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ανοίγουμε φυλλαράκια ζύμης λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα ανά πέντε και ανοίγουμε δυο μεγάλα φύλλα. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο, χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την κρεατόπιτα για 1 ώρα και 30 λεπτά στη δεύτερη από κάτω θέση.
Καλή σας όρεξη!