- 250 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα
- 250 γραμμάρια πλιγούρι για σαλάτα
- 1 πιπεριά κόκκινη σε καρέ
- 1 κολοκυθάκι σε κυβάκια
- 1 μελιτζάνα μαύρη σε κυβάκια
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Σαλάτα με φασόλια και πλιγούρι
Για τα φασόλια : σε ένα μπολ βάζουμε τα φασόλια και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 ώρες. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια στην αρχή του βρασμού, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα.
Για τα λαχανικά : πλένουμε και καθαρίζουμε τις κορυφές από τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι και την πιπεριά. Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε τα λαχανικά ψημένα από την προηγούμενη μέρα.
Για το πλιγούρι : βάζουμε σε ένα μπολ το πλιγούρι και το ξεπλένουμε μέχρι να βγει καθαρό νερό. Προσθέτουμε 300 γραμμάρια βραστό νερό και το σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει και να πιει το νερό. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
Για τη συναρμολόγηση : στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα λαχανικά. Σε ένα βαζάκι βάζουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού πιπέρι και αλάτι. Τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκο δυόσμο.
Καλή σας όρεξη!