- 250 γραμμάρια ρεβίθια
- 250 γραμμάρια σιτάρι
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ζεστό
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- χυμό λεμονιού
- μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
- ρίγανη ή δυόσμο αποξηραμένο
Ρεβιθάδα με σιτάρι
Σε δυο χωριστά μπολ βάζουμε τα ρεβίθια και το σιτάρι να μουλιάσουν για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε μια βαθιά κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αν χρειάζεται αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια με μια κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα ρεβίθια για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην κατσαρόλα βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα ρεβίθια με το σιτάρι και το ζεστό ζωμό. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια. Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με χυμό λεμονιού και αποξηραμένη ρίγανη ή δυόσμο. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μπούκοβο.
Καλή σας όρεξη!