- 500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες μαύρους
- 500 γραμμάρια κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια κρασί κόκκινο ξηρό
- 300 γραμμάρια ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3-4 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- μαϊντανο ψιλοκομμένο
Μαύροι γίγαντες στιφάδο
Μουλιάζουμε τους γίγαντες για 12 ώρες. Τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά. Πρέπει να μισομαλακώσουν.Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τα κρεμμυδάκια. Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε στην άκρη. Στην κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη, τα μπαχάρια, την κανέλα και ανακατεύουμε να βγάλουν τα αρώματά τους. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί. μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε το μέλι και τη ντομάτα μαζί με 100 γραμμάρια νερό. Προσθέτουμε τους γίγαντες και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Καλή σας όρεξη!