- 1 κιλό ώριμα κράνα
- 500 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
- 10 φύλλα μέντας
Μαρμελάδα κράνο
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κράνα από τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε για όσα γραμμάρια κράνα έμειναν τη μισή ποσότητα σε νερό και τη μισή ζάχαρη στο σύνολο κράνων και νερού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει η μαρμελάδα να δένει. Πρέπει να ξέρουμε σ’αυτό το σημείο ότι η μαρμελάδα από κράνα δένει εντελώς αφού κρυώσει. Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, βάζουμε αυτά και τα καπάκια τους σε μια σχάρα με πετσέτα στο φούρνο στον αέρα στους 120 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Στη μαρμελάδα που βράζει προσθέτουμε τη βανίλια και τη μέντα. Μοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω,και κλείνουμε σφιχτά το καπάκι. Για να μην καούμε πιάνουμε το βάζο με μια πετσέτα. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν και να εμφανιστεί στο καπάκι ένα βαθούλωμα προς τα μέσα (σημάδι ότι σφράγισαν). Αφού ανοίξουμε ένα βάζο με μαρμελάδα το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή σας όρεξη!