- 2 βολβούς παντζάρι μέτριους
- 250 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 550 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- φλοίδες παρμεζάνας(προαιρετικά)
Ριζότο με παντζάρι
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τους βολβούς παντζαριού. Τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τους σκεπάζει. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι αλλά να κρατάνε. Πλένουμε το ρύζι μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Κόβουμε τους βολβούς παντζαριού σε κυβάκια και τους προσθέτουμε στο τηγάνι με το ρύζι. Ρίχνουμε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με λίγα υγρά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φλοίδες παρμεζάνας.
Καλή σας όρεξη!