- 3 κιλά σύκα ώριμα
- 2 πορτοκάλια, το χυμό και τη φλούδα
- 2 λεμόνια, το χυμό και τη φλούδα
- 1200 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 φύλλα αρμπαρόριζας
Μαρμελάδα σύκο με εσπεριδοειδή και αρμπαρόριζα
Πλένουμε τα σύκα και κόβουμε το κοτσανάκι και λίγο από την κάτω πλευρά τους. Τα κόβουμε σε τέταρτα και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Τα στίβουμε και αφαιρούμε τις φλούδες. Ψιλοκόβουμε τις φλούδες. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα σύκα τους χυμούς και τις φλούδες των εσπεριδοειδών μαζί με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε για μια ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε κάπου κάπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Προς το τέλος προσθέτουμε την αρμπαρόριζα. Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και τη μοιράζουμε αμέσως όπως είναι ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. Γυρνάμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και να σφραγίσουν. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα αποθηκεύουμε τα βάζα σε δροσερό μέρος. Αφού ανοίξουμε ένα βάζο το φυλάμε στο ψυγείο.
Καλή σας όρεξη!