- 250 γραμμάρια φασόλια χάντρες ψιλά
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 καρότο σε φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- ρίγανη αποξηραμένη
- μπούκοβο
Φασολάδα
Σε ένα μπολ βάζουμε τα φασόλια και προσθέτουμε νερό που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 ώρες. Τα ξεπλένουμε καλά. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Τα βάζουμε να βράσουν και όταν ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια τα ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον πελτέ για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το καρότο, τις πιπεριές, το σέλινο, την πάπρικα και τα φασόλια. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο που ίσα να σκεπάζει τα υλικά. Όταν αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει η φασολάδα για 30 λεπτά. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ρίγανη και μπούκοβο.
Καλή σας όρεξη!