- 200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 1 λίτρο νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 130 γρ. ζάχαρη καστανή ή 180γρ. μέλι
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 80 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 80 γρ. σταφίδες ξανθές
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες
- 100 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. καβουρδισμένο
- Για το σερβίρισμα
- καρύδια
- σταφίδες
- σκόνη κανέλας
Ασουρές ή Βαρβάρα
Βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ με νερό που να το σκεπάζει και το αφήνουμε να μουλιάσει για 12 ώρες. Έπειτα το ξεπλένουμε πολλές φορές με άφθονο νερό και το βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το νερό και το αλάτι να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Πρέπει να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι του σταριού. Για να καβουρδίσουμε το αλεύρι το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Προσοχή να μην καεί γιατί μετά θα πικρίζει. Κάνουμε το ίδιο για να καβουρδίσουμε το σουσάμι. Σε περίπτωση που το σιτάρι έχει μαλακώσει αλλά έχουν τελειώσει τα υγρά προσθέτουμε κι άλλο νερό ίσα ίσα να μη στεγνώσει τελείως (νοητά μέχρι τη μέση του σταριού). Σ’αυτό το σημείο προσθέτουμε τη ζάχαρη ή το μέλι. Προσθέτουμε επίσης το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει η κρέμα να δένει. Δεν ανησυχούμε αν η κρέμα βγει λίγο νερουλή διότι στη διάρκεια καθώς κρυώνει σφίγγει. Αν όμως βγει πολύ νερουλή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες. Μοιράζουμε τη Βαρβάρα ή τον ασουρέ σε μικρά πιάτα ή μπολ και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα και λίγους από τους καρπούς που βάλαμε και μέσα στην κρέμα.
Καλή σας όρεξη!