- 500 γραμμάρια ζυμαρικά κοχύλια μεγάλα
- 500 γραμμάρια φακές μαύρες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 200 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
- 1 ξύλο κανέλας
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- φρυγανιά τριμμένη
- Για το σερβίρισμα
- ρίγανη φρέσκια
- διατροφική μαγιά ή φυτικό τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Κοχύλια γεμιστά με μαύρες φακές
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε τις φακές στην άκρη. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις φακές. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, πιπέρι και αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βράζουμε τα κοχύλια σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά και αφού τα στραγγίσουμε κρατάμε 1/2 λίτρο από το νερό. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή αντικολλητικό ταψί και τοποθετούμε τα κοχύλια με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω. Γεμίζουμε τα κοχύλια με το μίγμα από φακές. Περιχύνουμε με το νερό που κρατήσαμε ώστε να σκεπαστούν τα κοχύλια και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 30 λεπτά. Πασπαλίζουμε με διατροφική μαγιά ή φυτικό τυρί και φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!