- 140 γραμμάρια νερό χλιαρό
- 140 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 40 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 200 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 100 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 γραμμάρια σουσάμι
Κουλούρια Θεσσαλονίκης με αλεύρι ολικής αλέσεως
Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα και το νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να διπλασσιαστεί για 1 – 1,5 ώρα. Το ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε 12 στρογγυλά κουλούρια και τα ακουμπάμε στον πάγκο. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε νερό και σε ένα άλλο το σουσάμι. Βουτάμε στιγμιαία τα κουλούρια στο νερό και τα τυλίγουμε στο σουσάμι. Τα αραδιάζουμε ταψί με λαδόχαρτο και τα σκεπάζουμε για άλλα 30 λεπτά με 1 ώρα να φουσκώσουν. Ψήνουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!