- Για τα μανιτάρια
- 500 γραμμάρια μανιτάρια portobello
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο
- 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για τη συναρμολόγηση
- 12 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 100 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
- 50 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
Μπαγιάτικο ψωμί με μανιτάρια ογκρατέν
Για τη βάση : σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το δεντρολίβανο και το θυμάρι για 3 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Στο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ξαναβάζουμε τα μανιτάρια και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σκούρη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε.
Για τη συναρμολόγηση : κόβουμε το ψωμί σε κύβους. Λαδώνουμε ένα ταψί ή κεραμικό πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε στο ταψί τους κύβους του ψωμιού και πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο ρεγκάτο. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το μίγμα μανιταριών και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ρεγκάτο. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου στη δεύτερη από κάτω θέση για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!