- Για τη βάση
- 12 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 500 γραμμάρια μανιτάρια portobello
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο
- 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 3 κ.σ. regato τριμμένο ή τυρί φυτικό
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια γάλα αγελαδινό ή βρώμης ζεστό
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- 4 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- πιπέρι λευκό
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- Για πασπάλισμα
- 2 κ.σ. γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή τυρί φυτικό
Μπαγιάτικο ψωμί με μανιτάρια ογκρατέν
Για τη βάση : σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το δεντρολίβανο και το θυμάρι για 3 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Στο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ξαναβάζουμε τα μανιτάρια και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι και το regato ή τυρί φυτικό.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σκούρη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε.
Για τη συναρμολόγηση : λαδώνουμε ένα ταψί ή κεραμικό πυράντοχο σκεύος. Απλώνουμε στο ταψί τις φέτες του ψωμιού και από πάνω μοιράζουμε ομοιόμορφα το μίγμα μανιταριών. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι ή τυρί φυτικό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!