- Για τα κριτσίνια
- 200 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 160 γραμμάρια νερό
- 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
- 20 γραμμάρια μέλι
- Για το τύλιγμα
- τρίμμα από νιφάδες δημητριακών από καλαμπόκι (κορν φλέικς) ή πολέντα
Κριτσίνια καλαμποκιού
Σε ένα μπολ (ή στο μπολ της κουζινομηχανής) βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι. Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή και να μην κολλάει. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο για 5 ημέρες. Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και σε ένα άλλο το τρίμμα δημητριακών ή την πολέντα. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης περίπου 20 γραμμάρια και πλάθουμε κριτσίνια. Βουτάμε τα κριτσίνια πρώτα στο νερό και μετά στο τρίμμα. Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για άλλα 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε γυάλινο ή αλουμινένιο δοχείο με καπάκι. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, μπορούμε αφού κρυώσουν να τα ξαναψήσουμε στον αέρα για άλλα 15-20 λεπτά (ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε).
Καλή σας όρεξη!