- 500 γραμμάρια κολοκύθα καθαρισμένη
- 1 πατάτα μεγάλη βρασμένη
- 100 γραμμάρια γάλα αγελαδινό ή φυτικό
- 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
- 50 γραμμάρια κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Πουρές κολοκύθας
Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι η σάρκα της κολοκύθας να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. Ξεφλουδίζουμε τις φέτες κολοκύθας και τη βρασμένη πατάτα. Βάζουμε την ψίχα κολοκύθας και την πατάτα σε μια κατσαρόλα και πολτοποιούμε. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, πιπέρι και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε κάπου κάπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της κολοκύθας και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε προαιρετικά το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε με κρεατικά ή πουλερικά.
Καλή σας όρεξη!