- Για τη ζύμη
- 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 280-300 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
- Για τη γέμιση
- 3 πιπεριές πράσινες σε ροδέλες
- 3 πιπεριές κόκκινες σε ροδέλες
- 6 μανιτάρια σε φέτες
- 12 φέτες τυρί γκούντα
- 12 φέτες ζαμπόν
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 12 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1-2 κ.σ. ξερό βασιλικό
- 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Καλτσόνε με λαχανικά και ζαμπόν
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένα λείο μίγμα χωρίς σβώλους. Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο για 30 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει αλλά ωστόσο να είναι μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό και υγρό μέρος για μια ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας : βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά με κλειστό το καπάκι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και ανοίγουμε 12 φυλλαράκια. Στη μέση από κάθε φυλλαράκι τοποθετούμε μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας και μοιράζουμε τα υλικά της γέμισης. Αραδιάζουμε τα καλτσόνε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!