- Για την τάρτα
- 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 130 γραμμάρια βούτυρο
- 30 γραμμάρια κρύο νερό
- 1 αυγό
- Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
- 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 50 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Τάρτα με πράσο
Ανακατεύουμε στο μπωλ του μίξερ το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια με τη ζάχαρη το αλεύρι και το αλάτι. Τρίβουμε το μίγμα να γίνει ψιχουλιαστό και προσθέτουμε το αυγό και το νερό. Ζυμώνουμε το μίγμα και απλώνουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα πράσα και το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε να σιγοψηθούν για 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και απλώνουμε τη γέμιση στην τάρτα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αυγό και περιχύνουμε τα πράσα. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!