- 1 μεγάλο άσπρο λάχανο όχι πολύ βαρύ
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 100 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1 κούπα ζεστό νερό
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- Για τη σάλτσα αυγολέμονο
- 720 γραμμάρια ζωμό βοδινού
- 4 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κρόκους αυγών χτυπημένους
- 1 κ.σ. βούτυρο
- χυμό από ένα λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Λαχανοντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Αφαιρούμε τα εξωτερικά πρώτα φύλλα από το λάχανο και μόλις βράσει το νερό το βουτάμε μέσα στην κατσαρόλα. Όταν μαλακώσουν τα έξω φύλλα το βγάζουμε και τα αφαιρούμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να αφαιρέσουμε όλα τα φύλλα. Από τα φύλλα κόβουμε το εσωτερικό τρίγωνο σκληρό κομμάτι κα τα χωρίζουμε στα δυο με το μαχαίρι. Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι το κρεμμύδι το λάδι και τα μυρωδικά. Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά όχι εμφανίσιμα ή σκισμένα φύλλα. Παίρνουμε κουταλιές από τον κιμά και τυλίγουμε τους ντολμάδες. Τους αραδιάζουμε κυκλικά στην κατσαρόλα και από πάνω τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και το νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά.Για τη σάλτσα αυγολέμονο : διαλύουμε το κορν φλάουρ με τους κρόκους και λίγο κρύο ζωμό. Ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο ζωμό και προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Καλή σας όρεξη!