- 1/2 κιλό μελιτζάνες
- 1/2 κιλό κολοκυθάκια
- 1/2 κιλό πατάτες
- 1 πιπεριά πράσινη σε καρέ
- 1 πιπεριά κόκκινη σε καρέ
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
- 500 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- 6 κλαράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- μοσχοκάρυδο
- ελαιόλαδο
- λίγη τριμμένη φρυγανιά
- 100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
- Για τη μπεσαμέλ :
- 1 λίτρο γάλα
- 8 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2 αυγά χτυπημένα
- αλάτι
- μοσχοκάρυδο
- λευκό πιπέρι
Μουσακάς
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Κόβουμε σε φέτες και τα κολοκυθάκια. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς σε γκριλ και αέρα και τοποθετούμε τις πατάτες και σε ένα λαδωμένο ταψί . Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Για τον κιμά : ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζουμε στο τηγάνι τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει καλά διαλύοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα, τις πιπεριές, τη ζάχαρη, την πάπρικα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε να σιγοψηθεί για 30 λεπτά. Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Όταν πήξει η σάλτσα προσθέτουμε αλάτι πιπέρι λευκό και το μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε στον κιμά το μαιντανό. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε με γραβιέρα και απλώνουμε τον κιμά. Απλώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε ξανά με γραβιέρα, και απλώνουμε τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε αντιστάσεις. Τον αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και τον κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή σας όρεξη!