- 4 μέτριες πατάτες
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 4 μεγάλα κολοκυθάκια
- 250 γραμμάρια μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 200 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- Για τη μπεσαμέλ
- 500 γραμμάρια γάλα
- 4 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 αυγό χτυπημένο
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Μουσακάς με μανιτάρια
Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες. Τα ψήνουμε εναλλάξ στο γκριλ να μαλακώσουν ελαφρά και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μαλακώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη ντομάτα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τα μπαχαρικά ανακατεύοντας.
Σε ένα λαδωμένο πυρέξ στρώνουμε : τις πατάτες, πασπαλίζουμε με γραβιέρα, τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με γραβιέρα, τη σάλτσα με τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια και τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!