- 1 μεγάλο κολοκυθάκι
- 1 μέτρια μελιτζάνα
- 4 ντομάτες
- 2 πιπεριές κόκκινες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο κόκκινο
- 3 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Ρατατούι
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ξανθύνουν. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε τις 2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, το μαιντανό, το βασιλικό, το δυόσμο, το θυμάρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, πιπέρι και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τη μελιτζάνα το κολοκυθάκι και τις άλλες 2 ντομάτες σε λεπτές φέτες 0,5 εκ. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες. Στη σάλτσα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αποσύρουμε. Σε ένα πήλινο ή πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε τη μισή σάλτσα. Πάνω από τη σάλτσα στήνουμε σε ντόμινο τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Καλή σας όρεξη!