- 8 μικρές πατάτες
- τριμμένο κεφαλοτύρι
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 άσπρα μανιτάρια σε φέτες
- 1/2 κούπα λευκό κρασί
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Για τη μπεσαμέλ
- 450 γραμμάρια γάλα
- 4 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 2 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- άσπρο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό χτυπημένο
Πατάτες γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε πυρέξ. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στον πάτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά – εκτός από το μαϊντανό – και σιγοβράζουμε τον κιμά με κλειστό το καπάκι για 30 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σκορπάμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να ροδίσει και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και όταν πήξει η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο και κόβουμε ένα μικρό “καπάκι” όπως τις πιπεριές για γεμιστά. Τις αδειάζουμε με ένα κουτάλι – προσεκτικά να μη διαλυθούν – και τις γεμίζουμε με τον κιμά. Προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ και κλείνουμε το ΄καπάκι΄. Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!