- Για το φύλλο
- 2 αυγά
- 110 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 220 γραμμάρια γιαούρτι
- 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 200 γραμμάρια κολοκύθα σε κυβάκια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 60 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Για το σερβίρισμα
- σαλάτα εποχής
- γιαούρτι στραγγιστό
Κιμαδόπιτα με κολοκύθα
Για το φύλλο : στον κάδο της κουζινομηχανής χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, το γιαούρτι, το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ζυμώνουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ώστε η ζύμη να μην κολλάει αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση : σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά σπάζοντάς τον με την κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα παντού. Προσθέτουμε κρεμμύδι και τα κυβάκια κολοκύθας. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το κύμινο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τη γραβιέρα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Για τη συναρμολόγηση : βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στη βάση και στα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 50 λεπτά. Σερβίρουμε την πίτα με σαλάτα εποχής και στραγγιστό γιαούρτι.
Καλή σας όρεξη!