- Για το φύλλο
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μαγιά ξερή
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- πιπέρι μαύρο
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Κιμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Για τη ζύμη : σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο όσο αλεύρι χρειάζεται και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες, τις αλευρώνουμε και τις σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για μια ώρα.
Για τη γέμιση : σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς για 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τη γραβιέρα.
Για τη συναρμολόγηση : προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ανοίγουμε φυλλαράκια ζύμης λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα ανά πέντε και ανοίγουμε δυο μεγάλα φύλλα. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο, χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα και 30 λεπτά στη δεύτερη από κάτω θέση.
Καλή σας όρεξη!