- Για τον πουρέ πατάτας
- 4 μέτριες πατάτες
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 100 γραμμάρια μανιτάρια agaricus
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
- 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- Για τη μπεσαμέλ
- 450 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 κρόκο αυγού
- μοσχοκάρυδο
- πιπέρι λευκό
- αλάτι
Πίτα του βοσκού με κιμά και μανιτάρια
Για τον πουρέ πατάτας : πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με τον πολτοποιητή πατάτας. Προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε τον πουρέ σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Για τη γέμιση : ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά σπάζοντάς τον σε τρίμματα ώστε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και αλάτι. Σκεπάζουμε τον κιμά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 30 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό.
Για τη μπεσαμέλ : σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σκορπάμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό μέχρι να ροδίσει η κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν δέσει η μπεσαμέλ κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε ζωηρά.
Στο σκεύος με τον πουρέ προσθέτουμε τη μισή τριμμένη γραβιέρα. Απλώνουμε τον κιμά και από πάνω τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!